jozanmagyar Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz 2010.07.04. 19:42

Tisztújító kongresszust tartott a Societas*

Tegnap tartotta tisztújító kongresszusát az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas. A Kongresszus új vezetést választott, amely mandátum az önkormányzati választási kampány végig vitele, továbbá a következő két évre vonatkozik. A szervezet célkitűzése, hogy motorja legyen a baloldal megújulásának a következő időszakban.

 

A Societas mely mostantól Baloldali Ifjúsági Mozgalom utótaggal bővült Sass Szabolcsot választotta elnökéül. A szervezet új alelnökei Brunner Tibor, Kiss András, Oroszvári Péter és Torzsa Sándor lettek. Az elnökségi tagjai Aranyos Gábor, Bodor Nóra, Galló Júlia, Heringes Anita, Szopkó Tibor, Varga Márk. A Societas Választmányának elnöke Beke Károly lett.

Az ifjú szocialisták a tisztújítás mellet kongresszusukon politikai nyilatkozatot is megfogalmaztak melyben hitet tettek Kéthly Anna szociáldemokrata szellemisége mellett, valamint elítélő nyilatkozatot fogalmazott meg az orbáni diktatórikus törekvésekkel szemben.

 

 

 

 

A kongresszus után a mozgalom tagjai délután a Szabadság téren demonstráltak a médiatörvény ellen. Az ifjúsági szervezet alelnöke, Oroszvári Péter sajtótájékoztatón jelentette ki: továbbra is küzdeni fognak a TV-maci szabadságáért.

 A Fidesz minden korábbi fogadkozásával - ideértve Orbán Viktor szavait is - azt jelezte: két hét alatt megváltoztatja a magyar médiaszabályozást, a felügyelet rendszerét, a finanszírozást - mondta a fiatal politikus, majd ismertette a Fidesz eddigi lépéseit az ügyben: a mostani, tényleg működtethetetlen rendszer helyett kétharmados jogszabályban rögzítik a kormány előjogait a magyar médiairányításban. Kilenc évre kinevezett kuratóriumi tagok, összevont közalapítvány, összevont médiahatóság, amelybe beolvad az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság is (ez utóbbi ráadásul egy szabályozószerv, ami a tiszta versenyért van, és az ország egyik legprofibb hivatala).

 Oroszvári rámutatott, hogy a csomag benyújtását nagyon komoly ellenreakciók kísérték. Nem csak az ellenzéki pártok, de számos civil szervezet és köztestület is kifejezte aggályait, a világsajtó érdemi lapjai pedig a szólásszabadság magyarországi korlátozásának kísérletéről írtak.

 Megjegyezte: a csomag nagy részét ennek hatására a Fidesz elhalasztotta. A véleményszabályozásra, az intézményrendszer újraszabására, az internet korlátozására vonatkozó javaslatukat mind elhalasztották társadalmi vitára hivatkozva, helyette kizárólag a közalapítványok összevonását hajtják végre.

 Oroszvári Péter szerint világos, hogy nem a szándék, hanem az időpont változott. Mint elmondta, azóta több intézkedés igazolta a szándék valósságát: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (gyakorlatilag a terület minisztere) helyreigazítást kért a Hírcsárda nevű internetes vicclaptól, valamint - a világhoz való hozzáállást tekintve hasonló szellemben - kormányrendelet jelent meg a csak a Fidesz által megszavazott "Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata" kötelező kifüggesztéséről a közintézményekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Látható, hogy a vélemény szabadságát szeretné korlátozni a kormány: a szabadságot, az egyenlő elbánást, a demokráciát szűkítenék, hogy kevesebb legyen a beszéd, kevesebb az eltérő vélemény - fejtette ki, hozzátéve, hogy a Societas két hete demonstrációt tartott a Parlamentben, amelyben letartóztatták a tévémacit szabad véleménynyilvánítása és nem megfelelő kérdésfelvetései miatt. A mostani, Szabadság téri demonstráció ennek folytatása volt.

 societas.hu/jozanmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr332129294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása