jozanmagyar Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz 2010.06.23. 11:00

100 ezer ember állása került veszélybe


A Fidesz megszavazta a közigazgatási dolgok indoklás nélküli elbocsáthatóságát, melyet szakszervezetük így kommentált: „A halálraítéltnek is van kérvényezési lehetősége, a köztisztviselőknek nem lesz”

 

Változtatás nélkül fogadta el hétfő este a parlament a közigazgatási dolgozók érdekeit csorbító törvénycsomagot mely tartalmazza azt a kitételt is hogy bárkinek indoklás nélkül fel lehet mondani. Változtatás nélkül fogadta el a Fidesz annak ellenére, hogy Sólyom László köztársasági elnök is aggályait fejezte ki s visszaküldte azt megfontolásra a parlamentnek. Mivel Sólyomnak nincs módjában másodjára is visszadobni a törvényt így el kell fogadnia bár aggályai még, vannak azzal kapcsolatban.

Sólyom szerint az indokolás nélküli felmondás bevezetése veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, és szemben áll az európai uniós szabályokkal.

Gúr Nándor foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke szerint is elfogathatatlan hogy indoklás nélkül mondjanak fel a közigazgatásban dolgozóknak. Gúr álláspontja szerint több ponton változatni kellene ezen a javaslaton, de egy biztos teljesen elfogathatatlan valós és jogszerű indoklás nélküli elbocsátások bevezetése. „Ez a legnagyobb baj, hogy nincs alapja a jogvitának”, nyilatkozta a szocialista politikus. Az MSZP szerint egyébként nem csak a munkavállalók jogai sérülnek a törvénnyel, hanem az emberi méltóságuk is éppen ezért az MSZP alkotmánybírósághoz fog fordulni a munkavállalók védelme érdekében.

Zárójelesen mejegyezném hogy a szocialisták húsz módosító javaslatot nyújtott be, abból csupán egy formai dolgot fogadtak el. Gúr abban sem biztos, hogy a keresőképtelenek, például a GYES-en levők mentesülnek-e majd az indoklás nélküli felmondás alól. „Az esti szavazás után meglátjuk, hogy merre haladunk, de érzésem szerint az Alkotmánybíróság irányába”

Alkotmánybírósághoz fordulnak továbbá a szakszervezetek is, akikkel egyébként a kormány nem egyeztetett a törvény elfogadása előtt. "Hidegzuhanyként ért minket a javaslat. Példátlan az elmúlt 20 év történetében, hogy egy ilyen döntést a szakszervezetekkel való előzetes egyeztetés nélkül hozzanak meg" - kommentálta a Népszavának a Fidesz-KDNP javaslatát Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete főtitkára. "Egyértelmű, hogy az elbocsátások és leépítések gyorsításának érdekében terjesztették be ezt a javaslatot. Más különben miért lenne ennyire sürgős? Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a közigazgatás szakma, amit lassan lehet megtanulni. Nem biztos, hogy az elbocsátottak helyére felvett fiatalok egyből meg tudják oldani a rájuk háruló feladatokat".

Ezzel egyetért egyébként Lövétei István alkotmányjogász is, aki azt mondta, az ötvenes-hatvanas évek szocialista rendszerét idézi a mostani javaslat. „A legfontosabb probléma az, hogy a köztisztviselői tevékenység egy karrierrendszerre épülő tevékenység. Az ötvenes évek után kristályosodott ki egyfajta karrierrendszer, ezt építette ki a köztisztviselők jogállásról szóló 1992-es törvény. Ez utóbbit nagyjából fel is rúgja a mostani javaslat”, mondta az alkotmányjogász, aki úgy véli, az egész tulajdonképpen politikai kérdés: akarunk-e tapasztalattal rendelkező kormánytisztviselőket az államigazgatásba, vagy sem.

Ismételten csak szép halkan tenném hozzá hogy kevesebbért is volt tüntetés a Kossuth téren.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr362102686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása