jozanmagyar Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz 2010.06.15. 07:00

Magyar siker, Fidesz kudarc

Nagy kudarc a Fidesznek hogy a szlovákiai magyarok egyik pártja a Magyar Koalíció Pártja kiesett a szlovák parlamentből. Nyilvánvalósan a Fidesz kudarcának is betudható mivel Orbánék határozottan az MKP-t támogatták. Ez olyannyira így volt, hogy a szlovák kampányban Martonyi Zsolt csak Csákyval(MKP) találkozott, míg a Híd elnökével nem. Rossz lóra tett a magyar kormánypárt hisz a Magyar Koalíció Pártja nem tudta megszerezni a bejutáshoz szükséges mandátumokat.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt még csütörtökön is megbeszélést tartott Csákyval Esztergomban. Orbán támogatásáról biztosította az MKP-t de láthatóan ez nem sokat ért. Ezzel szemben Bulgár Béla és a Híd figyelmeztetését a kettős állampolgárság erőltetésének mellőzéséről a Fidesz-KDNP semmibe vette. Ezzel sikerült előidézniük azt a helyzetet hogy a szélsőjobboldali Jan Slota pártja amely a bejutási küszöbön egyensúlyozott most ismét tagja lehet a szlovák törvényhozásnak.

Az MSZP álláspontja szerint a kormány konfliktuskeltő politikája az okozta, hogy az MKP nem jutott be a szlovák törvényhozásba. A szocialisták szerint a Fidesz úgy nyújtotta be a határon túli magyarokat érintő törvényt, hogy nem egyeztetett, pedig a szlovákiai magyar párt külön kérte, hogy várják meg vele az ottani választásokat.

Az MSZP álláspontjával egybevág az is hogy Szarka László, az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársába véleménye szerint is erről lehet szó. Mint elmondta a Híd eredménye, arra utal, hogy a felvidéki magyarok inkább a megbékélésre törekszenek és a magyarellenes hisztériakeltéssel szemben a dél-szlovákiai magyarok inkább kompromisszumot szeretnének, mint további konfliktusokra.  

Orbán egyébként a Vajdasági Magyar Szövetség vajdasági autonómiaválasztásokon való jó szereplése kapcsán a parlamentben arról szónokolt, hogy ehhez hozzájárult az is, hogy a magyar kormány bizosította a kettős állampolgárságot a határon túli magyarok számára. Pásztor Istvánnak és az általa vezetett szervezetnek szóló gratulációjával így Orbán magának is hasított egy szeletet a vajdaságiak sikeréből. Ám a szlovák választások, és az MKP bukása kapcsán természetesen mélyen halgat a pártelnök miniszterelnök.


Hiába támasztja alá a szocialisták véleményét a Tudományos akadémia szakértője is a kritikákra reagálva Semjén Zsolt csak annyit mondott: ez "Lendvai Ildikónak a teljesen önkényes és a tényektől függetlenített értelmezése". "A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak" - jegyezte meg.


- Nyilván nem titkoljuk, hogy örültünk volna, ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ott van a szlovákiai törvényhozásban, annak viszont örülünk, hogy a Híd bekerült - fogalmazott Semjén, aki az említett MKP-találkozó kapcsán még arról beszélt, hogy a
Híd soha nem volt 

atv.hu/FH/MIT/jozanmagyar

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr322082512

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Németh: Nem felelős a magyar kormány az MKP-ért 2010.06.15. 19:04:01

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választási vereségéért semmilyen felelősség sem terheli a magyar kormányzatot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása