jozanmagyar Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz 2010.06.16. 07:30

Ez már a demokrácia paródiája amit a Fidesz csinál

Példátlan s egyben felháborító hogy hétfőn a Fidesz lezárta az Országos Választási Bizottság  tagjainak megválasztására vonatkozó javaslat általános vitáját a parlamentben, mondván, elunta azt. A szocialisták elmondták, hogy ugyan az előterjesztőnek joga van arra hogy a házszabály szerint indítványozza a vita lezárását melyről a parlamenti többség határoz  de ilyen esetre évek óta nem került sor a magyar törvényhozásban mert ez egy olyan kivételes módszer, ami azt a célt szolgálja, hogy ne lehessen obstruálni, vagyis ne tarthasson például 15 órán vagy akár napokon keresztül a vita, meghiúsítva ezzel a szavazást. Ez azonban semmiképpen sem szolgálhatja azt a célt, hogy súlyponti kérdésekben szűk két óra vita után egyszerűen lezárják a vitát mert a kormánypárti képviselőknek nem derogál tovább a parlamenti munka.


Bárándi Gergely szocialista képviselő szerint két órás vitát semmiképpen nem lehet obstrukciónak nevezni. Mint elmondta, a Fidesz javaslata arról szólt, hogy a Választási Bizottságot, mely tagjainak jelenleg négy évre szól a megbízása, minden választás előtt meg kelljen újítani, így a Fidesz reményei szerint a kormánytöbbség két hónap mulva le is cserélheti a teljes testületet.

Obstrukciónak nevezzük azt a tevékenységet, amikor egy szervezet döntési folyamatát jogszerű, de nagyon hosszú ideig tartó „áltevékenységgel” hátráltatják. A szó maga „akadályozást” jelent.

A javaslat általános vitája hétfő este tíz óra körül kezdődött s mivel kedden már részletes vitára is sort akart keríteni a frissen avanzsált kormánypárt, a teljes Fidesz-frakciónak ott kellett lennie a Házban, hogy biztosítsa a többséget az erről szóló szavazáson. Bárándy Gergely szerint ezt unták el éjfél körül és ezért záratták le a vitát.

Az időponttal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy nem ez az első lehetetlen időpontokba tett vitapont, amit megélt bő egy hónap alatt az országgyűlés. A Fidesz rendszeresen elköveti ezt a technikai húzást, arra játszva, hogy az ellenzékiek megunják és inkább szabad kezet adnak a kormánypárti indítványoknak, de egyelőre az ellenzék kitartó.
Múltkoriban néztem éjjel egy parlamenti közvetítést ahol a hatalmas 263 fős Fidesz frakcióból összesen 7 képviselő volt jelen, kérdem én ezért lettek megválasztva? Ha bárki ezt eljátszaná a munkahelyén, szerintem páros lábbal repülne, de egy olyan lényegtelen munkakör, mint a törvényhozás persze kivételt képez – gondolhatják a Fideszes honatyák.

Több szocialista politikus is botrányosnak tartja hogy a Fidesz képviselői a vita lezártatása után nemes egyszerűséggel elindultak haza, pedig - mint ahogy elmondják - még az ülés folytatódott és az ő indítványuk került sorra az alkotmány-előkészítő eseti bizottság felállítása, az ellenzéki pártok képviselői viszont - a téma fontossága miatt - szép számmal a teremben maradtak.


Horváth Jáno
s (Fidesz) ugyan a szabályt erősítő kivételként a parlamentben maradt de jelezte, nem a Fidesz, hanem a saját véleményét mondja el. Bárándy Gergely úgy látja: a Fidesz a parlamentet színháznak, szükséges rossznak tekinti, a demokrácia és a parlamentarizmus fenntartásának a látszatára sem ad, csak az a cél vezérli, hogy a végrehajtó hatalom kontrollját megszüntesse.

A Fidesz önálló képviselői indítványként benyújtott több olyan javaslatot, ami az alkotmányt vagy kétharmados törvényeket módosítana és azzal a céllal, akarja átírni az államberendezkedés egyes elemeit, hogy minél hamarabb az embereik kerülhessenek pozícióba és stabilizálják saját hatalmukat, erre utal az is, hogy a Fidesz a saját politikusát akarja az Állami Számvevőszék élére betenni.

Bárándy Gergely úgy látja: a javaslatok azért nem a kormány, hanem egyéni képviselők indítványaként kerülnek a Ház elé, mert így nem kell egyeztetni ezekről társadalmi és szakmai szervezetekkel. Ez a módszer tartalmilag és formailag sem méltó a parlamenthez, nem helyes és nem demokratikus - jelentette ki az ellenzéki képviselő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr152084746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása